Hoe geef als gemeente sturing aan de energietransitie?

Hoe zorg je als gemeente voor een succesvolle energietransitie op wijkniveau? Dat is iets waar veel gemeenten op vastlopen want participatie is een vaag begrip en toch heb je als gemeente de bewoners nodig om de energietransitie in gang te zetten.

Met deze 5 tips zet je als gemeente al een eerste stap:

1. Neem bewoners vanaf het begin mee

Een wijk is het meest handig om te starten als het gaat om de energietransitie. Want de woningen in een wijk zijn meestal van hetzelfde type en ongeveer even oud. Dit geldt ook voor gas- en elektriciteitsnetten en riolering in een wijk.

Bewoners meenemen in de plannen is de eerste stap en het is belangrijk dat zij mee kunnen beslissen over het nieuwe energiesysteem in hun wijk en het moment wanneer dat gaat plaatsvinden. Want woningeigenaren moeten zelf in actie komen om hun woning te verduurzamen. Worden er beslissingen zonder inspraak gedaan, dan kan je weerstand verwachten.

Praat daarom als gemeente met woning- en gebouweigenaren, buurt- en bewonersverenigingen en werk samen. Zorg ervoor dat het besluitvormingsproces 100 procent transparant is. Zo kan je ambassadeurs realiseren en dat is in een energietransitie het hoogst haalbare.

2. Los kleine problemen meteen op

Als je als gemeente in gesprek gaat met bewoners, kom je er ook achter waar zij allemaal tegenaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan onvoldoende licht op straat, weinig groen of kleine ergernissen in huis zoals te veel tocht.

Zodra een wijk gerenoveerd wordt, is het goed om de kleine problemen meteen mee te dingen. Het lijkt niks voor te stellen, maar voor bewoners maakt dit een verschil. Vraag door naar verbeteringen waar mensen blij van worden.

3. Bied woningeigenaren uitzicht op financiering

De energietransitie is een groot knelpunt voor particuliere woningeigenaren want het vraagt om een flinke investering. Vaak gaat het om een investering van enkele tienduizenden euro’s.

Informeer en begeleid bewoners in dit proces want er zijn verschillende financieringsconstructies mogelijk. Denk hierbij aan ISDE subsidies.

4. Zorg voor een community manager voor collectieve oplossingen

Een wijk aanpak staat vrijwel gelijk aan een collectieve aanpak. Beter gezegd, collectieve oplossingen. Met een collectieve aanpak hoeven bewoners zelf het wiel niet uit te vinden en kunnen door schaalgrootte de kosten worden verlaagd. Als gemeente speel je daar een belangrijke rol in:

  • Je vraagt aan bewoners wat hun wensen zijn;
  • Je geeft inzicht in de mogelijkheden;
  • Je zorgt dat gebundelde vragen mogelijk worden gemaakt.

Als gemeente is het lastig om dit te managen. Zoek daarom per wijk een community manager die bewoners begeleid naar de juiste technische oplossingen en ondersteunt met een financieel arrangement, waardoor meedoen makkelijker wordt. Wij noemen een community manager de Groene Regisseur.

5. Ga integraal aan de slag

Iedere wijk heeft zijn eigen dingen, daarom heeft iedere wijk een aparte aanpak nodig. Wil je als gemeente per wijk succes behalen, ga dan integraal aan de slag en voorkom obstakels zoals beschermde vleermuizen, asbest, etc.

Breng daarom alle vraagstukken in het voortraject in kaart. Dat is de enige weg voor garantie in snelle uitvoering, beheersbare kosten en een toekomstbestendige wijk.

Wil je ondersteuning bij de energietransitie?

Dat kan! Middels verschillende aanpakken bij verschillende gemeenten ondersteunen bewoners in het verduurzamen van hun woning. Neem contact op. Wij helpen graag mee.