Rijnen Brandstoffen gaat mee met de tijd en is bezig met verduurzaming!

Bedrijventerreinen
Vandaag zijn we te gast bij Rijnen Brandstoffen. Rijnen Brandstoffen is een Tilburgs familiebedrijf dat sinds 1919 totaalleverancier is op het gebied van warmte. Zo leveren ze steenkool, hout, gas en olieproducten. Ooit begonnen als bedrijf dat rondliep met kruiwagens vol steenkool maar inmiddels een modern bedrijf dat flink is toegenomen in omvang, Onlangs mochten zij hun 100-jarige jubileum vieren! Dat geeft al aan dat het bedrijf meebeweegt met de tijd. Duurzaamheid is voor Rijnen Brandstoffen belangrijk en de Green Deal was een uitgelezen kans om hun bedrijfsprocessen te vergroenen.

Pieter Rijnen is enthousiast over de Green Deal. Hij ziet het als een uitgelezen kans voor een kleine ondernemer om inzichtelijk te krijgen op welke punten je kunt verduurzamen. “Als het als bedrijf niet je corebusiness is, dan heb je daar te weinig aandacht voor omdat je er natuurlijk niet speciaal mensen voor in dienst hebt’’. “De Green Deal biedt dus alle kleine ondernemingen op Kraaiven en Vossenberg de kans om er door een professional naar te laten kijken’’. Daarnaast vindt Pieter dat de Green Deal een stok achter de deur is. “Ze bellen nu regelmatig op met de vraag hoe bepaalde dingen er nu voor staan, dan blijf je getriggerd om dingen uit te blijven voeren’’.

De scan van Groene Groei beviel Pieter goed. “De adviseur vroeg echt door, ik had het idee dat ze kundig was en dat ze precies wilde weten hoe alle processen verliepen’’. “Dat gaf een goed gevoel’’. Pieter zegt dat hij blij verrast was dat hij niet heel veel hoefde voor te bereiden. “Als bedrijf is dat wellicht wat je een beetje tegenhoudt, het idee dat je allerlei cijfertjes naar boven moet halen, maar dat was geenszins het geval’’.

Pieter raadt de scan van Groene Groei aan bij alle bedrijven op Kraaiven en Vossenberg. “als ondernemer krijg je elke maand energierekeningen binnen, die je zonder na te denken betaald; de ene maand hoger dan de andere maand. Het stomme is dat je eigenlijk totaal geen weet hebt waar die bedragen vandaan komen en dat wordt wel inzichtelijk door deze scan. Er zijn een hoop voor de hand liggende dingen die je kan doen zodat je energierekening omlaag gaat, iedereen weer dat ze bestaan maar je denkt er gewoon niet aan om ze toe te passen. Ook hiervoor is de scan een uitkomst’’.

Rijnen Brandstoffen heeft naar aanleiding van de energiescan al het licht in de lichtbakken vervangen voor LED-licht en zal ook de verwarmingsbuizen isoleren in de nabije toekomst. ‘’Zo zullen we minder warmteverlies hebben en hoeven we dus ook minder te stoken’’. Pieter weet nog niet wat de kostenbesparing zal zijn in de toekomst maar dat vindt hij ook niet het belangrijkste. Rijnen Brandstoffen wil meegaan in de verduurzamingsgolf, dat is wat hen het meeste drijft. Het hout wat ze verkopen is bijvoorbeeld al milieuvriendelijk, ze verkopen een steeds kleiner hoeveelheid aan steenkool en de bedrijfsprocessen gaan ook steeds duurzamer.

“Wij willen als Rijnen Brandstoffen vooruit: nog eens 100 jaar is het streven. Daarvoor zullen we als bedrijf moeten ontwikkelen. Verduurzaming is daarin een belangrijke factor”!