Stage in Coronatijd

Bedrijventerrein TijvoortBedrijventerreinen Kraaiven en VossenbergCommercieelGemeentelijk
In maart van 2020 ben ik, Kjell Hagens, als tweedejaars student begonnen met een stage bij Groene Groei. Maar, in maart van 2020 is iedereens leven ook fors veranderd. De coronacrisis brak uit. Een onzekere tijd, ook voor een stagiair. Stage gaan lopen zonder fysiek op kantoor te zijn is natuurlijk heel gek. Gelukkig loop ik nu al bijna 3 maanden succesvol stage. Het is aanpassen maar zeker niet onmogelijk. Als stagiair onderhoud ik nauw contact met mijn begeleiders. We spreken weekdoelen af waar ik naartoe kan werken. Zo houden we het overzichtelijk en kan ik mijzelf toch ontwikkelen. Daar is stage immers ook voor bedoeld!

Ik volg de HBO-opleiding Communicatie op Fontys hogeschool in Eindhoven. Ik ben aangenomen bij Groene Groei om te assisteren in de organisatie en promotie van een  grote campagne. Met aanvang van de smart-lockdown is deze campagne, net als vele andere evenementen, uitgesteld. Aangezien mijn stageperiode afloopt tegen het einde van juli, zal ik deze campagne niet meer tot het einde kunnen zien. Dat vind ik jammer maar ik leer in deze tijd wel hoe het is om met extreme situaties om te gaan. Een leerzaam proces die ik altijd mee kan nemen in mijn verdere carrière.

DAG TOT DAG


Hoe kan dat dan, stagelopen in quarantaine? Ik heb uiteraard nog contact met klasgenoten van Fontys en hoor vaak dat men thuiszit. Ik ben dus geen uitzondering en dat geeft een gevoel van verbondenheid. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Toch hoor ik van iedereen dat ze druk bezig zijn. En voor mij is dat geen ander verhaal.

Als een stagiair die fulltime meeloopt bij Groene Groei, zorg ik dat ik elke ochtend om 9 uur mijn laptop aan heb staan. Veel van deze ochtenden beginnen nu met een Skype- of Teams-meeting om met elkaar te bespreken waar we individueel mee bezig zijn. Ik word zo veel mogelijk betrokken in alle gang van zaken. Die meetings zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat al het werk door kan gaan, fysieke meetings zijn immers niet mogelijk. De meetings zorgen voor het stukje persoonlijk contact wat we allemaal missen. Zo zijn er regelmatig vrijdagmiddag-borrels waar we online proosten op een goed weekend. Leuk dat je zo wel echt een teamgevoel hebt terwijl je elkaar nog nooit in het ‘echt’ gezien hebt.

Aangezien ik een moeder heb die in ploegen werkt, zorg ik meestal voor het avondeten thuis. Daarom stop ik wat vroeger met werken elke dag. Groene Groei geeft mij die ruimte en dat is voor mij heel prettig om te ervaren. Ik werk op vaste tijden. Tuurlijk, er zijn vele dagen waar het niet zo precies loopt zoals ik had gepland, want thuiswerken is nou eenmaal een rare situatie. Maar zonder vaste tijden waar ik mij aan probeer te houden is het moeilijk om jezelf gemotiveerd te houden.

Ik denk dus ook dat communicatie super belangrijk is in deze tijd. Niet alleen voor stagiaires, maar voor alle medewerkers. En als communicatiestudent is het hartstikke leerzaam en uitdagend om zo’n tijd mee te maken. Naast de ‘groupcalls’ heb ik ook veel persoonlijk contact met mijn stagebegeleiders binnen Groene Groei. In het begin was er veel onzekerheid over het aannemen van een junior-professional toen de huidige situatie losbrak, maar ik merk dat mijn aanwezigheid erg geapprecieerd wordt.

RESULTAAT BOEKEN


Nu dat ik 3 maanden actief ben, heb ik al best wat werk achter de rug. Voor veel bedrijven is sociale media een van de weinige manieren hoe ze nog kunnen communiceren met hun klanten. In ons geval is dat niet anders, en als communicatiestudent kom ik daar goed van pas. Daarnaast ontwikkel ik thuis mijn vaardigheden in schrijven en in het vormgeven in Photoshop.

Conclusie: de coronacrisis raakt iedereen en is zwaar. Als stagiair zie ik het als een extra leerzame periode waar betrokkenheid belangrijker is dan ook. Samen staan we sterk!