ISDE-subsidie 2023, wat houdt dat in voor bewoners?

CommercieelGemeentelijk

De ISDE-subsidie wordt voor meer mensen in 2023 bereikbaar. Nieuwsgierig? Groene Groei heeft de veranderingen op een rijtje gezet zodat u de bewoners van u gemeente goed kunt informeren. Subsidie voor één maatregel


Vanaf 2023 is het mogelijk om subsidie aan te vragen als bewoners met één isolerende maatregel aan de slag gaan of zijn gegaan. Kleine kanttekening: Deze maatregel geldt voor bewoners alleen als ze er na 1 april 2022 mee aan de slag zijn gegaan. Maakt een woningeigenaar gebruik van één maatregel dan krijgt diegene ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie.


Neemt de woningeigenaar binnen 24 maanden twee of meer maatregelen, dan wordt het subsidiebedrag verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten.  Het gaat namelijk om het aantal m2.


Met deze nieuwe voorwaarde is het dus mogelijk om per maatregel subsidie te ontvangen, ook als een bewoner later nog meer maatregelen neemt.
Kozijn telt mee in subsidiebedrag


Goed nieuws voor inwoners van uw gemeente die aan de slag gaan met glas. Vanaf 1 januari geldt namelijk van het glasoppervlakte namelijk de binnenwerkse maat. Dit houdt in dat er van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar wordt opgeteld. Dus ook het kozijn telt mee in het subsidiebedrag per m2.


Subsidie voor elektrische kookvoorziening


Vanaf 2023 kunnen inwoners subsidie aanvragen voor een elektrische kookvoorziening. Dit is een vast subsidiebedrag van € 400. Om de subsidie te krijgen, moet diegene zich wel aan verschillende voorwaarden houden:  • De woning is aangesloten op een warmtenet.

  • De gasmeter is na 1 april 2022 definitief verwijderd.

  • Diegene heeft geen ISDE-subsidie gehad voor aansluiting op een warmtenet.

  • De bewoner heeft na 1 april 2022 de elektrische kookvoorziening aangeschaft.

  • De kookvoorziening is nieuw en niet eerder gebruikt.


Let wel op: de elektrische kookvoorziening geldt niet als 2e maatregel. Installeer iemand bijvoorbeeld een kookvoorziening nadat diegene glasisolatie heeft laten aanbrengen, dan blijft voor glasisolatie het lagere subsidiebedrag gelden.
Het vermogen van een warmtepomp


Er zijn warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie en het vermogen van deze warmtepompen gaat omhoog. Vanaf 2023 mag een warmtepomp een thermisch vermogen hebben tot 400 kW.Inwoners hebben meer tijd om subsidie aan te vragen


Een woningeigenaar heeft vanaf 2023 24 maanden de tijd om de subsidieaanvraag te doen nadat er een maatregel is uitgevoerd. Deze termijn geldt alleen voor maatregelen die je vanaf 1 januari 2022 zijn genomen.


Ook zakelijke gebruikers hebben een ruimtere termijn van 24 maanden. Dit proces is wel andersom, eerst wordt er subsidie aangevraagd, daarna wordt de maatregel uitgevoerd.


Bewoners informeren binnen uw gemeente?


Wij hebben verschillende tools om bewoners voor u te kunnen adviseren over ISDE-subsidie. Denk bijvoorbeeld aan adviesgesprekken of een Tiny show. Meer informatie over de mogelijkheden? Mail dan naar ralf@groenegroei.nl voor meer informatie.