Inspirerende en geslaagde duurzaamheidsbijeenkomst voor Vitaal ondernemers

Bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg

28 mei jl. vond de themabijeenkomst ‘Van Duurzaam Denken Naar Duurzaam Doen’ plaats. Deze themabijeenkomst is speciaal georganiseerd voor alle ondernemers van Vitaal Verenigingen Vossenberg, Het Laar, Katsbogten, Kanaalzone, Loven en Kraaiven, BORT en VNO-NCW. De samenwerkende partijen hadden als doel om ondernemers te inspireren om actief aan de slag te gaan met het thema duurzaamheid.


De gastspreker Anne-Marie Rakhorst, eigenaar en initiatiefnemer van het onafhankelijke platform Duurzaamheid.nl en ambassadeur van de Stichting Brabant geeft Energie, deelde haar visie over dit onderwerp met de aanwezigen. Haar boodschap is vooral om duurzaamheid als iets leuks en positief te ervaren, trots te zijn op hetgeen we al samen bereikt hebben en dit vooral uit te blijven dragen. Een belangrijke tip voor de ondernemers is om een duurzaam doel te kiezen wat past bij het bedrijf, waarbij ze verwees naar de 17 Sustainable Global Goals. “Blijf kennis met elkaar delen en ga eens met de buurman koffie drinken om tot innovatieve ideeën te komen.”


Het bleef niet alleen bij inspireren. Drie betrokken ondernemers werden deze middag geïnterviewd over hun duurzaamheidsdoelstellingen, voorbeelden en praktijkervaringen. “Door slim gebruik te maken van restwarmte uit het productieproces zijn vaak forse besparingen te realiseren. Ondernemers kunnen hiermee een stevige duurzame bijdrage leveren” (Ralf Klop – Green Deal). Geert-Jan van Ierland (ABC Olie) legt uit hoe hij als vierde generatie van het familiebedrijf toch een duurzame en positieve toekomst tegemoet gaat door te zoeken naar mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid, in plaats van te denken in onmogelijkheden. Gastlocatie van deze middag Capi Europe laat zien dat het soms lef kost om bepaalde keuzes te maken die zich vaak pas op de lange termijn terugbetalen. Zo kiest Capi Europe ervoor om enkel te werken met herbruikbare materialen.


De belangrijkste en terugkerende boodschap is om steeds stappen te blijven nemen en in transitie te blijven. Maak gebruik van elkaars expertise en ervaringen en kijk welke mogelijkheden er zijn binnen uw eigen organisatie om te verduurzamen en welke stappen hiervoor nodig zijn.