Groene Groei helpt gemeente Bernheze energiearmoede tegen te gaan

CommercieelGemeentelijk
Je hebt er de afgelopen tijd vast al veel over gehoord, het begrip energiearmoede. Zo’n 550.000 Nederlandse huishoudens leven in zogeheten energiearmoede. Zij hebben een hoge energierekening, meestal een slecht geïsoleerd huis en een laag inkomen. Dat concludeert onderzoeksorganisatie TNO, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019 voor ruim 6,1 miljoen huishoudens.

Pilottraject EVI


In het pilottraject EVI (Energie Voor Iedereen) dat vorig jaar draaide in de gemeenten Tilburg, Breda, ’s-Hertogenbosch én Bernheze is veel geleerd over de aanpak van deze energiearmoede. De lering die uit het pilottraject is getrokken zet Groene Groei in samenwerking met energiecoöperatie BECO nu in voor een nieuw project, Aan de slag met positieve energie, in gemeente Bernheze.

Aan de slag met positieve energie


Via ‘Aan de slag met positieve energie’ worden huiseigenaren in Bernheze met een laag inkomen ondersteunt bij het verduurzamen van hun woning. Het project richt zich op huiseigenaren met energielabel D tot en met G, die een lager inkomen hebben (woningeigenaren die meer dan 10 procent van hun inkomen kwijt zijn aan energielasten). Het doel is om deze huiseigenaren de hand te reiken en hen inzicht te geven in hun energieverbruik. Die handreiking bestaat uit twee componenten:

  1. Kleine Maatregelen Scan

  2. Een tegoedbon van €195,- om uit te geven bij lokale ondernemer aan kleine energiebesparende producten.


Kleine Maatregelen Scan


Groene Groei ontwierp speciaal voor dit project de Kleine Maatregelen Scan, een rekentool die adviseurs de mogelijkheid biedt om bij bewoners uit de doelgroep in kaart te brengen wat zij kunnen besparen op hun energierekening door het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen én het aanpassen van hun gedrag. Daarnaast worden alle elektrische apparaten (bruin- en witgoed) tijdens de Kleine Maatregelen scan een week lang uitgelezen, zodat ook geadviseerd kan worden wat men bijvoorbeeld kan besparen met het vervangen van een oude koelkast door een energiezuinige.

Data analyses


Om het project te laten slagen was het van belang dat in kaart werd gebracht in welke wijken van gemeente Bernheze de doelgroep zich bevindt. Daardoor konden bewoners uit de doelgroep gerichter aangeschreven worden . Door middel van data-analyses is dat gelukt. Deze mensen kunnen zich, na het ontvangen van een brief van de gemeente, aanmelden via een landingspagina op het energieloket Brabant Woont Slim.


Hoe werkt het?



  1. De woningeigenaar meldt zich aan.

  2. Een energieadviseur van energiecoöperatie BECO gaat bij de woningeigenaar langs en legt het project uit. Daarbij staan besparingen met kleine energiebesparende maatregelen én gedrag centraal. Doet de bewoner mee? Dan installeert de energieadviseur een aantal meters waarmee het energieverbruik van elektrische apparaten (zoals televisie en koelkast) voor een periode van 2 weken wordt gemeten.

  3. Na 2 weken komt de energieadviseur weer op bezoek bij de woningeigenaar. Op basis van de meetresultaten ontvangt de bewoner een persoonlijke energieadvies, mèt enige uitleg van de energieadviseur, zodat men weet waar en hoe er energie kan worden bespaart. De woningeigenaar ontvangt bovendien een tegoedbon van € 195,- om kleine energiebesparende maatregelen te kopen.

  4. De tegoedbon is in te leveren bij de plaatselijke bouwmarkt voor uitsluitend kleine energiebesparende maatregelen. De maatregelen die voor de woning het beste zijn, staan in het energieadvies.

  5. De woningeigenaar plaatst de kleine energiebesparende maatregelen in de woning en begint direct met het besparen van energie.